6 + 1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
Updated: Aug 30, 2020

ΤΑΙΝΙΑ WALL - E
Δημιούργημα της Pixar και της Walt Disney Pictures με πρωταγωνιστή ένα ρομπότ με το όνομα WALL-E. Το ρομπότ ζει στη Γη του μέλλοντος, όπου οι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει σε άλλο πλανήτη μιας και η Γη δεν μπορεί πλέον να κατοικηθεί εξαιτίας της ρύπανσης που έχουν οι ίδιοι προκαλέσει. Δουλειά του ρομπότ είναι να καθαρίζει τη Γη από τα απόβλητα. Μια ξαφνική επίσκεψη από ένα άλλο ρομπότ θα αλλάξει τη ζωή του WALL-E, αλλά και της ανθρωπότητας. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά δημοτικού με αρκετά ευχάριστα στιγμιότυπα και η παρακολούθησή της αβίαστα δημιουργεί την ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με τις διάφορες αιτίες που ρυπαίνουν τον πλανήτη μας και τις συνέπειες της ρύπανσης στα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους της Γης. Η συζήτηση και μόνο είναι αρκετή για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προβληματισμό για λύσεις και δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που ο/η εκπαιδευτικός θα ήθελε να προσεγγίσει την ταινία ως κείμενο πιο κάτω επισυνάπτεται ένα μικρό φύλλο εργασίας με την τεχνική κατανόησης κειμένου 3-2-1. Μπορείς να κατεβάσεις το αρχείο που φαίνεται στη φωτογραφία πατώντας το πιο κάτω κουμπί.

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΤΑΞΗ - ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ
Αφού συζητηθεί ο όρος "αειφορία" τα παιδιά μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα έμβλημα για την τάξη που να δηλώνει ότι η τάξη είναι "φιλική προς το περιβάλλον". Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ατομικός ή ομαδικός διαγωνισμός στον οποίο η ιδέα του παιδιού ή της ομάδας που θα ψηφιστεί από τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης ως η πιο κατάλληλη να αποτελέσει το έργο που θα κατασκευαστεί με άχρηστα υλικά από όλα τα παιδιά της τάξης. Δεν αποκλείεται, φυσικά, η πιθανότητα να συνδυαστούν 2 ή και περισσότερες ιδέες.
ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΤΑΞΗ - ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Ποιες ενέργειες φανερώνουν ότι η τάξη λειτουργεί με περιβαλλοντική συνείδηση; Μετά από συζήτηση καταγράφονται οι ενέργειες αυτές και τοποθετούνται σε κάποιο τοίχο της τάξης, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος τήρησης αυτών των ενεργειών καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μερικές ενέργειες που πιθανόν να προταθούν και σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων είναι:
· η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στην τάξη (PMD, χαρτί, πλαστικά πώματα, άδειες μπαταρίες)
· ανακύρηξη «μέρας χωρίς χαρτί», όπου ο/η εκπαιδευτικός δεν θα χρησιμοποιεί φύλλα εργασίας
· προσπάθεια μεταφοράς του πρωινού γεύματος μέσα σε συσκευασίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν
· χρήση παγουρίνου
ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα παιδιά θα μπορούσαν με διάφορες αφορμές να γράψουν την αποψή τους σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πατώντας τη φωτογραφία μπορείς να κατεβάσεις 5 διαφορετικά φύλλα εργασίας με σχετικούς προβληματισμούς για να απαντηθούν γραπτά ή προφορικά.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Πάντοτε η γνώμη των ειδικών είναι πιο τεκμηριωμένη και σφαιρική. Διάφορα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην τάξη και φαίνεται να ενδιαφέρουν τα παιδιά ή να δημιούργησαν πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις μπορούν να ερευνηθούν ή να συζητηθούν με την επίσκεψη κάποιου ειδικού στο θέμα. Διάφοροι οργανισμοί στην Κύπρο προσφέρουν διαλέξεις στο χώρο του σχολείου. Αν μια κατ’ ιδίαν επίσκεψη δεν είναι εφικτή μπορούν να ερευνηθούν οι πληροφορίες στις ιστοσελίδες των οργανισμών αυτών. Ενδεικτικά, μπορείς να πλοηγηθείς στους πιο κάτω σχετικούς ιστότοπους:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Τα άχρηστα υλικά είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να δημιουργήσουν τα παιδιά. Πιο κάτω θα βρεις ένα βίντεο με μια ιδέα για να επαναχρησιμοποιηθούν δημιουργικά πλαστικά μπουκάλια.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μπορεί τα παιδιά μιας τάξης να έχουν ενημερωθεί για τη διαχείριση των απορριμάτων και να έχουν εντάξει στη καθημερινή τους ρουτίνα στο σχολείο και στο σπίτι διάφορες συνήθειες που προστατεύουν τον πλανήτη, αλλά σίγουρα τη διαφόρα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος την κάνει η μαζική προσπάθεια. Έτσι, τα παιδιά θα ήταν καλό να ενημερώσουν με όποιο τρόπο μπορούν στα πλαίσια που επιτρέπουν οι συνθήκες του κάθε σχολείου τα παιδιά του σχολείου τους ή την κοινότητά τους. Μπορούν να οργανωθούν ευχάριστοι τρόποι ενημέρωσης και διαγωνισμοί ώστε να προκαλέσουν το ενδιαφέρον.
